Dźwięk wydechu a'la C63 AMG
Dźwięk wydechu a'la C63 AMG
Witam!
Wiem, że za samo wspomnienie o MB na tym forum powinienem wymierzyć sobie liścia ale czy jest możliwe takie zmodyfikowanie wydechu w M3 e92 aby uzyskać dźwięk zbliżony do C63 AMG?
Wiem jakie są różnice tych dwóch silników i że głównie ten basowy bulgot ( o który mi szczególnie chodzi na wolnych obrotach) w przypadku C63 wynika bezpośrednio z jego zdecydowanie większej pojemności ale może jest jakiś myk, modyfikacja wydechu, żeby podobny dźwięk uzyskać w naszych M3???
Może znacie kogoś kto tego typu modyfikacje by wykonał?
Wiem, że za samo wspomnienie o MB na tym forum powinienem wymierzyć sobie liścia ale czy jest możliwe takie zmodyfikowanie wydechu w M3 e92 aby uzyskać dźwięk zbliżony do C63 AMG?
Wiem jakie są różnice tych dwóch silników i że głównie ten basowy bulgot ( o który mi szczególnie chodzi na wolnych obrotach) w przypadku C63 wynika bezpośrednio z jego zdecydowanie większej pojemności ale może jest jakiś myk, modyfikacja wydechu, żeby podobny dźwięk uzyskać w naszych M3???
Może znacie kogoś kto tego typu modyfikacje by wykonał?
Re: Dźwięk wydechu a'la C63 AMG
Nie wynika bezpośrednio z pojemności tylko z charakterystyki (skok tłoka) silnika.
C63 nie osiągniesz w żaden sposób.
C63 nie osiągniesz w żaden sposób.
no to lipa...czyli szukam wydechu Hartge w rozsądnych pieniądzach bo tylko on mi podchodzi z tych dedykowanych.
Mam człowieka, który dorabia wydechy na zmówienie. Możesz ustalić wszystko od wyglądu tłumika po dźwięk, barwę, itp.. Obecnie czekam, aż mój kolega odbierze od niego samochód, żeby zobaczyć efekt (nie jest to BMW). Cena oczywiście do negocjacji, ale około 3-4 razy taniej niż wydechy dedykowane.
Fizyki panie pan nie oszukasz, wysokoobrotowe V8 zawsze będzie miało inny gangbang od niskokręcącego sie.
Posłuchaj różnych V8 popatrz na różne silniki to zauważysz prawidłowość.
Posłuchaj różnych V8 popatrz na różne silniki to zauważysz prawidłowość.
Rypik ma rację-nasze m3 to takie szlifiery natomiast C63 to taki bardziej amerykaniec niskoobrotowy.Sławko pisze:Mam człowieka, który dorabia wydechy na zmówienie. Możesz ustalić wszystko od wyglądu tłumika po dźwięk, barwę, itp.. Obecnie czekam, aż mój kolega odbierze od niego samochód, żeby zobaczyć efekt (nie jest to BMW). Cena oczywiście do negocjacji, ale około 3-4 razy taniej niż wydechy dedykowane.
Nie da rady stworzyć hybrydy-niskiego bulgotu ala c63 plus wysokoobrotowy wrzask M3.
Poza tym przy takich dłubaczach nie jesteś w stanie przewidzieć jaki będzie efekt końcowy,w przypadku dedykowanych dźwięk jest niemalże gwarantowany.
Jestes w stanie dzwiek wyliczyc, ale nie wiem czy Cie stac. Niemniej jednak za kwote dedykowanego(lub pewnie sporo nizsza) sa ludzie, ktorzy zrobia pare wariantow. Tanie eksperymentowanie, wzglednie rzecz ujmujac. A tlumiki, ktore nie podejda jeszcze dodatkowo pewnie sprzedasz i odzyskasz. Rozwazylbym te opcje.
Camil widzę ze jestes z moich okolic więc jeśli znasz jakichś dobrych magików od układów wydechowych to podaj mi jakieś namiary tu lub przez PM
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Taki dźwięk da się uzyskać w 645i 650i e63/64 niestety silniki w każdym M3 to takie wiertarki w E9X mimo,że V8 to nadal dźwięk jest podobny do poprzedników taki mix V8 i dźwięku m3 e46.
Wiem o czym piszesz, mniej wiecej takiego efektu ozcekiwałem jak C63 czy S5/RS5. Eissesmann race był najblizszy temu - polecam.
- listek
- Auto: M3 3.0, M3 E46
- Kontakt:
http://vimeo.com/groups/bimmermoviemake ... s/54644121
tu jest ciekawie o wydechu
zarejestruj swoje ///M na
www. bmw-motorsport.pl
www. bmw-motorsport.pl
Sorka za OT. ładnie się eMka rozgrzała na filmiku... 

Opcja nr 2 tj oem x pipe + open valves trafia w moje gusta.listek pisze:http://vimeo.com/groups/bimmermoviemake ... s/54644121
Już taki dźwięk by mnie zadowalał.
Może to śmiesznie zabrzmi ale ja w swojej M najładniejszy dźwięk miałem zaraz po kupnie, gdy na pierwszym pozakupowym serwisie mój mechanik wskazał mi, że do wymiany mam pierścienie uszczelniające za kolektorami-wtedy dźwięk był przeh...j, po wymianie pierścieni nie poznałem samochodu-cicho i bez polotu. No ale przecież z rozszczelnionym układem nie będę jeździł, choć dźwięk był na prawdę srogi.
No trochę Angol popłynął z tym C63.
Ciekawe jak MOT przechodzi...
Ciekawe jak MOT przechodzi...